Necesitatea activitatii de mediere, apare in contextul unei concurente acerbe pe piata fortei de munca, a tehnologizarii accentuate in toate domeniile a cererii crescute de forta de munca calificata. De aceea este foarte important pentru persoanele care se afla in cautarea unui loc de munca sa fie corect informate despre nomenclatorul meseriilor, despre initiativele locale ale Agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca. Medierea muncii este o metoda si/sau o tehnica specifica serviciilor de mediere menita sa vina in sprijinul angajatorilor si al persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca.

Toate cele 202 de persoane inregistrate in grupul tinta vor beneficia de serviciul de mediere pe pita muncii.

Activitatile de mediere sunt realizate de consilieri specializati in raportul cu angajatorii sub

coordonarea unui expert pe ocupare avand in componenta lor urmatoarele:

  1. sesiuni de mediere individuale in timpul careia sunt prezentate beneficiarului: cum se realizeaza un CV, o scrisoare de intentie sau o scrisoare de multumire; metode si tehnici de cautare a unui loc de munca; comportamentul eticheta Ia un interviu de angajare; simulare interviu;
  2. ldentificarea posturilor potrivite pentru beneficlari, in functie de pregatirea acestora. Se va face acest lucru prin: participarea Ia targuri de cariera și discutiile cu potentialii angajatori despre nevoile acestora de personal și oportunitatea unei colaborari; prospectare și contactarea companiilor cu potential in functie de analiza pietei muncii; contactare agentii de plasare personal;

3.Cererea acordului beneficiarului de a continua procesul, odata identificate posturi potrivite pentru acesta.

4.Pregatirea, impreuna cu participantul, a documentelor necesare pentru a aplica Ia locul de munca identificat. Pentru aceasta actiune se va adapta CV-ul si Scrisoarea de intentie astfel incat sa corespunda cu specificatiile postului respectiv.

5.Contactarea companiei angajator pentru a incepe procesul de recrutare. Contactarea se va face: a. prin e-mail, b. prin telefon.

  1. Monitorizarea procesului de selectie realizat de catre angajator mentinand legatura cu responsabilul de recrutare si selectie din compania angajatoare si cu beneficiarul.
  2. Monitorizarea adaptarii beneficiarului Ia locul de munca, prin mentinerea relatiei cu angajatorul, fn special cu superiorul direct al beneficiarului.

Planul individual de mediere, se intocmeste pentru fiecare persoana in cautarea unui loc de munca.

Planul cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele capitole:

  1. a) ofertele de locuri de munca puse Ia dispozitia persoanei in cautarea unui loc de muncs;
  2. b) cursurile de formare profesionala stabilite pentru persoana in cautarea unui loc de munca in vederea cresterii si diversificarii competentelor sale profesionale si ocuparii unui loc de munca;
  3. c) alte actiuni intreprinse pentru cresterea șanselor de ocupare;
  4. d) observatiile expertului de mediere si ocupare cu privire Ia actiunile de mediere intreprinse